Nástroje přístupnosti
Nástroje
přístupnosti
Zvětšit text Zmenšit text Čitelné písmo Stupně šedi Vysoký kontrast Negativní kontrast Světlé pozadí Podtrhnout odkazy Reset
Kontakt

Menu

20. března 2024

DpS J. Wolkera / Rok 2023 – vyhodnocení roku rozvoje péče o uživatele a jejich rodinné příslušníky


Městská správa sociálních služeb v Mostě – příspěvková organizace, si jako motto svého konání v roce 2023 vetkla název Rok 2023 – rok rozvoje péče o uživatele a jejich rodinné příslušníky. V Domově pro seniory, Jiřího Wolkera 404 v Mostě se v roce 2023 realizovalo:

Dostupnější a kvalitnější lékařská péče o uživatele

Od 1. dubna 2023 byla navázána spolupráce se společností Všeobecný lékař s.r.o. Spolupráce s výše uvedenou společností tak zajistila lepší dostupnost lékařské péče. Lékař je v zařízení přítomen 6 hodin týdně a je k dispozici na telefonu v případě potřeby. Současně s lékařem v zařízení funguje všeobecná sestra společnosti Všeobecný lékař, která zajišťuje požadavky ošetřujícího lékaře. K dispozici je vybavení pro provádění preventivních prohlídek i schopnost reakce při akutní změně zdravotního stavu (EKG, CRP, INR).

Navýšení počtu personálu

V roce 2023 došlo k navýšení počtu zdravotnického personálu, konkrétně o 1 všeobecnou sestru, díky níž je zajištěn nepřetržitý provozu odborné ošetřovatelské péče a to i v době čerpání dovolených či pracovních neschopností. Tím je zajištěna v noci větší bezpečnost uživatelů a odborná pomoc při náhlém zhoršení zdravotního stavu.

Dále došlo k navýšení úvazku fyzioterapeuta z úvazku 0,6 na 1 plný úvazek. To umožňuje systematicky se věnovat rehabilitační péči o imobilní uživatele či o uživatele s přechodně zhoršenou mobilitou.

Stavební úpravy a rekonstrukce

V roce 2023 proběhly rekonstrukce 3 bytových jednotek typu garsoniéra včetně bezbariérového sociálního zařízení, tak aby odpovídaly požadavkům bezbariérovosti. Moderní bezbariérové prostředí umožní špatně se pohybujícím uživatelům být déle soběstačnější a nezávislý na pomoci druhých.

Dále došlo k vybudování nové centrální koupelny ve 2 patře budovy pro snadnější péči o imobilní uživatele. Projekt byl konzultován s pracovníky v přímé péči a reflektuje jejich požadavky. Součástí je i moderní elektrická vana pro špatně mobilní uživatele.

Ve 3 bytových jednotkách byly vyměněny původní skříně za nové vestavěné skříně.

V zařízení proběhla v provozních prostorách výměna zářivek a světel za úsporná svítidla. Dále byla zajištěna pravidelná revize elektrospotřebičů, lůžek, zvedáků, keramické pece  a cvičebních pomůcek.

Koncem roku 2023 byly v zahradě instalovány venkovní cvičební prvky pro venkovní trénink pohybu uživatelů. Cvičební stroje jsou zaměřené především na hybnost horních a dolních končetin a na protažení trupu. Mezi uživateli se těší velké popularitě.

Dále proběhly opravy chodníku před zařízením, opravy laviček a plotu v zahradě zařízení, zvelebování zahrady - zřízení levandulového záhonu v zahradě, instalace krmítek v zahradě.

Spolupráce s odbornými školami

Zařízení spolupracuje s Vyšší odbornou školou ekonomickou, sociální a zdravotnickou, Obchodní akademií, Střední pedagogickou školou a Střední zdravotnickou školou, Most

Výše uvedená škola zajišťuje v zařízení odbornou praxi studentům oboru Masér ve zdravotnictví, kteří pravidelně docházejí k uživatelům provádět masáže zdarma. V souvislosti s tím bylo zakoupeno do zařízení nové masážní lůžko pro zvýšení komfortu uživatelům i studentům.

Dále do zařízení dochází praktikovat studenti oboru Sociální činnost, kteří se u nás učí praktickým dovednostem při práci se seniory a pomáhají v individuální péči o uživatele. Dle našich možností umožňujeme blokové praxe i studentům Diplomovaná všeobecná sestra.  V zařízení praktikují i studenti oboru Ošetřovatel ze Střední školy Educhem a. s.

Ergoterapie a jiné aktivity

V zařízení proběhlo v roce 2023 nepřeberné množství aktivit pro uživatele. Realizují se pestré aktivity zaměřené na výcvik kognitivních funkcí, zlepšování duševní a fyzické kondice, udržování soběstačnosti a kulturní aktivity pro zábavu.  Do pravidelných aktivit byl zařazen klub vaření, při kterém si mohou uživatelé pod vedením personálu upéci či uvařit s dopomocí pochutiny, které mají rádi. Z mimořádných aktivit lze vyjmenovat akce „Únor měsíc chůze“, březnová soutěž na rotopedech, pravidelné kavárničky v sezóně pod širým nebem, výlety na Ressl, k Jezeru, rekondiční pobyt, hudební odpoledne pro seniory s pozvanými hosty, grilování apod. V neposlední řadě pokračuje spolupráce s canisterapeutkou a její fenkou Miou, která se v zařízení stala jakýmsi inventářem a uživatelé se na ní těší. Do zařízení dochází i pracovník MSSS v Mostě – p. o. s 3D brýlemi, které umožňují výlety do dalekých krajin a jsou u uživatelů též populární.

V Denním stacionáři pro mentálně postižené klienty, příp. kombinovaně handicapované občany s ukončenou školní docházkou,Jiřího Wolkera 404 v Mostě    se realizovalo:

Bylo zajištěno dotované elektrovozidlo určené pro dopravu uživatelů stacionáře na kulturní akce, výlety, sportovní či jiné aktivity. Koncem roku 2023 bylo toto vozidlo uvedeno do provozu.

I stacionář využívá možnosti masáží zdarma od studentů oboru Masér ve zdravotnictví, kteří do zařízení pravidelně dochází

V ambulantní službě denního stacionáře též proběhla výměna světel a zářivek za úsporná svítidla.

Pracovníci realizují pro uživatele služby pestré výlety a aktivity, včetně návštěv galerií, muzea, památek, sportovních aktivit jako bowling, plavání apod., ve službě probíhá spolupráce s canisterapeutkou a její fenkou Miou.