Nástroje přístupnosti
Nástroje
přístupnosti
Zvětšit text Zmenšit text Čitelné písmo Stupně šedi Vysoký kontrast Negativní kontrast Světlé pozadí Podtrhnout odkazy Reset
Kontakt

Menu

01. července 2024

MSSS v Mostě - p. o., ekonomický a personální úsek hrají v naší organizaci klíčovou roli


Městská správa sociálních služeb v Mostě – příspěvková organizace, má za cíl poskytovat kvalitní sociální služby občanům města Most a okolí. Ekonomický a personální úsek jsou nepostradatelnými složkami, které zabezpečují, že organizace může plnit své poslání a poskytovat kvalitní služby. Efektivní finanční řízení zajišťuje stabilitu a udržitelnost, zatímco personální úsek se stará o to, aby měli zaměstnanci potřebné dovednosti a byli motivováni. Spolupráce a koordinace těchto dvou úseků je klíčem k úspěšnému fungování celé organizace.

 

Ekonomický úsek

Rozpočet a financování

Ekonomický úsek je odpovědný za správné plánování a řízení rozpočtu organizace. Vzhledem k tomu, že Městská správa sociálních služeb je příspěvkovou organizací, musí efektivně hospodařit s přidělenými finančními prostředky od města i s jinými zdroji financování, jako jsou dotace a příspěvky od státu nebo Evropské unie. Precizní finanční plánování zajišťuje, že organizace může poskytovat své služby dlouhodobě a bez přerušení.

Účetnictví a finanční kontrola

Zodpovědné vedení účetnictví je zásadní pro transparentnost a důvěryhodnost organizace. Ekonomický úsek zajišťuje, že všechny finanční transakce jsou správně zaznamenány, a provádí pravidelné finanční kontroly, aby se předešlo nesrovnalostem a ztrátám. To je důležité nejen pro interní řízení, ale také pro plnění legislativních požadavků a pro získání důvěry donorů a veřejnosti.

Efektivita a úspory

Dalším důležitým aspektem práce ekonomického úseku je hledání možností, jak zvýšit efektivitu a dosáhnout úspor. To zahrnuje optimalizaci provozních nákladů, vyjednávání výhodnějších smluv s dodavateli nebo implementaci nových technologií, které mohou snížit náklady na provoz.

 

Personální úsek

Nábor a výběr zaměstnanců

Personální úsek hraje klíčovou roli v náboru a výběru kvalifikovaných zaměstnanců, kteří jsou nezbytní pro poskytování kvalitních sociálních služeb. Kvalita personálu přímo ovlivňuje spokojenost klientů a efektivitu organizace. Proto je důležité, aby personální úsek měl efektivní strategie pro přilákání a udržení talentovaných pracovníků.

Vzdělávání a rozvoj

Investice do vzdělávání a profesního rozvoje zaměstnanců je dalším důležitým úkolem personálního úseku. Pravidelné školení a vzdělávací programy zajišťují, že zaměstnanci jsou vždy připraveni reagovat na nové výzvy a udržovat vysoký standard péče. To také přispívá k motivaci a spokojenosti zaměstnanců, což pozitivně ovlivňuje jejich výkon.

Pracovní podmínky a spokojenost zaměstnanců

Personální úsek musí také dbát na vytvoření a udržení pozitivního pracovního prostředí. To zahrnuje nejen dodržování legislativních požadavků týkajících se pracovních podmínek, ale také vytváření podpůrného a motivujícího pracovního prostředí. Spokojení zaměstnanci jsou produktivnější, mají nižší míru absence a poskytují lepší péči klientům.

Integrace a spolupráce obou úseků

Ekonomický a personální úsek musí úzce spolupracovat, aby byla zajištěna celková efektivita a stabilita organizace. Například ekonomické úvahy často ovlivňují rozhodování v personálních otázkách (např. kolik zaměstnanců může být najato, jaké mohou být jejich platy a benefity). Naopak, personální strategie mohou mít významný dopad na ekonomické výsledky (např. investice do vzdělávání zaměstnanců může vést k dlouhodobým úsporám díky vyšší efektivitě).

 

Jsme Městská správa sociálních služeb v Mostě - příspěvková organizace... podáme ruku všem, kteří nás potřebují.