Nástroje přístupnosti
Nástroje
přístupnosti
Zvětšit text Zmenšit text Čitelné písmo Stupně šedi Vysoký kontrast Negativní kontrast Světlé pozadí Podtrhnout odkazy Reset
Kontakt

Menu

03. ledna 2024

Rok 2024 - rok rozvoje péče o neformálního pečovatele bude náročný, ale smysluplný a potřebný


První porada managementu MSSS v Mostě – p. o., proběhla první pracovní den. Téma bylo jediné. Rok 2024 = rok rozvoje péče o neformálního pečovatele.

Po vzniku nové manažerské pozice vedoucí zařízení č. 7 pro terénní pečovatelskou službu (TPS) proběhly ke konci roku 2023 přípravné kroky k zapojení naší organizace do České asociace pečovatelské služby. Ta sdružuje více než 200 organizací poskytujících terénní sociálně-zdravotní služby. Její úlohou je prosazování zájmů svých členů, zastřešení společných aktivit členů, informování veřejnosti o terénních pečovatelských službách, platformu pro komunikaci, systém profesního vzdělávání atd.

Naším úkolem bude připravit koncepci rozvoje TPS na jednání Rady města Mostu. Chceme poskytovat kvalitnější servis neformálním pečovatelům – především rodinným a blízkým pečujícím osobám. Například formou praktických informací o síti sociálních a zdravotních služeb a vhodných postupech při péči o osobu se sníženou soběstačností v domácnosti.

Nové metodiky edukace neformálních pečujících budou obsahovat efektivní způsoby zprostředkování informací, nástroje komunikace, bariéry komunikace, prezentační dovednosti, práce se zpětnou vazbou, reakce na otázky a námitky a překonání obtížných situací v práci s neformálními pečujícími.

Budeme se také věnovat konkrétním tíživým životním situacím obsahujících příklady řešení - "co dělat, když...".

Uvedená a další videa jsou zveřejněná na ČAPS | Česká asociace pečovatelské služby (caps-os.cz):

Osoba bez blízkých osob, která nezvládá péči o domácnost
Osoba, které se zhoršil zdravotní stav, bydlí sama ve svém bytě a nezvládá péči o svou osobu a domácnost
Osoba s potřebou zajištění 24 hodinové péče (sdílená péče s neformálním pečujícím)
Rodina chce, ale neumí pečovat
Zajištění bezpečné domácnosti

Dalším z konkrétních kroků je první schůzka se zástupcem projektového týmu ZAVÁDĚNÍ DIGITALIZACE PŘI ZEFEKTIVŇOVÁNÍ PEČOVATELSKÝCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ ÚSTECKÉHO KRAJE v lednu 2024. O projektu vice v přílohách.