Nástroje přístupnosti
Nástroje
přístupnosti
Zvětšit text Zmenšit text Čitelné písmo Stupně šedi Vysoký kontrast Negativní kontrast Světlé pozadí Podtrhnout odkazy Reset
Kontakt

Menu

28. června 2024

Rozvoj age managementu u MSSS v Mostě - p. o.


Dovolte mi podělit se o myšlenky a vize naší organizace týkající se rozvoje age managementu (AM). Ve světě, kde se demografické trendy neustále mění a populace stárne, je nezbytné, abychom jako sociální služby reagovali na tyto výzvy a aktivně pracovali na podpoře a integraci všech věkových skupin.

Dne 9. dubna proběhla historicky naše první porada top managementu s personálním úsekem na téma AM. Byla to vyloženě bouře mozků nad novým tématem. Porady budou pravidelně každé 1/4letí. V MSSS v Mostě – p. o., také aktuálně probíhá audit AM. Audit obsahuje analýzu organizace v oblasti věkové struktury zaměstnanců, v oblasti firemní kultury, oblasti péče o zaměstnance a v personálních činnostech s ohledem na věk a rovné příležitosti. Cílem auditu je identifikace problematických míst vnitřních procesů firmy z pohledu podpory pracovní schopnosti a age managementu.

 

Význam age managementu

Age management, neboli řízení věkové rozmanitosti, je přístup, který zohledňuje potřeby a potenciál zaměstnanců v různých fázích jejich pracovního života. Pro naši organizaci to znamená nejen podporu starších zaměstnanců, ale i vytváření prostředí, kde se mohou učit a rozvíjet všechny generace. Tímto přístupem můžeme zajistit, že každý z našich zaměstnanců bude moci přispívat k naplňování naší role a poskytování kvalitních sociálních služeb obyvatelům Mostu.

Podpora starších zaměstnanců

Jedním z klíčových aspektů age managementu je podpora starších zaměstnanců. Tito zaměstnanci mají neocenitelné zkušenosti a znalosti, které mohou přispět k rozvoji celé organizace. Je důležité, abychom vytvořili podmínky pro jejich další profesní růst a umožnili jim předávat své zkušenosti mladším kolegům. Toho můžeme dosáhnout například prostřednictvím mentorských programů, flexibilních pracovních úvazků a možností dalšího vzdělávání.

Integrace mladších generací

Stejně důležité je podporovat a rozvíjet mladší generace zaměstnanců. Mladí lidé přinášejí do naší organizace nové nápady, energii a moderní přístupy. Naší povinností je vytvářet prostředí, ve kterém se budou cítit vítáni a motivováni k dlouhodobé spolupráci. To zahrnuje nejen možnost profesního růstu, ale i zapojení do rozhodovacích procesů a podporu jejich iniciativ.

Mezigenerační spolupráce

Pro efektivní age management je klíčová mezigenerační spolupráce. Vytváření týmů, ve kterých spolupracují zaměstnanci různého věku, umožňuje využití různorodých perspektiv a dovedností. To může vést k inovativním řešením a zlepšení kvality našich služeb. Podporujeme proto aktivity a projekty, které propojují různé generace a podporují vzájemnou úctu a porozumění.

Budoucnost age managementu v naší organizaci

Naším cílem je, aby Městská správa sociálních služeb v Mostě byla příkladem organizace, která efektivně řídí věkovou rozmanitost a podporuje všechny své zaměstnance. Věříme, že investice do age managementu přinese nejen vyšší spokojenost a loajalitu zaměstnanců, ale také zvýší kvalitu poskytovaných služeb našim klientům.

Těšíme se na další společnou práci na rozvoji naší organizace.

Ing. Luboš Trojna
ředitel MSSS v Mostě - p. o.