Nástroje přístupnosti
Nástroje
přístupnosti
Zvětšit text Zmenšit text Čitelné písmo Stupně šedi Vysoký kontrast Negativní kontrast Světlé pozadí Podtrhnout odkazy Reset
Kontakt

Menu

28. dubna 2024

Usnesení z jednání Komise Rady AK ČR pro sociální věci ve vazbě na kontroly HZS v pobytových službách


V návaznosti na informaci uveřejněnou ve výroční zprávě MSSS v Mostě – p. o., za rok 2023, si Vás dovolujeme informovat o usnesení z jednání Komise Rady AK ČR pro sociální věci ve vazbě na kontroly HZS v pobytových službách:

Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální věci č. 2/2024

Usnesení č. 3/2024 ze dne 4. 4. 2024

Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální věci souhlasí

s požadavky Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR vůči Hasičskému záchrannému sboru ČR v souvislosti s kontrolami v pobytových zařízeních sociálních služeb:

  1. Sjednotit přístup HZS k pobytovým sociálním službám;
  2. Odlišit požadavky HZS na velké domovy od komunitně poskytovaných služeb;
  3. Akceptovat praktické užívání objektů, dohodnout kompromis, popř. přechodné období jak k nápravě, tak ke změně legislativy.

Problematika se dotýká i zařízení sociálních služeb ve správě MSSS v Mostě – p. o. Námi volená řešení budeme koncipovat v součinnosti se zřizovatelem tak, aby byla na prvním místě zajištěna bezpečnost uživatelů, zaměstnanců a návštěvníků našich zařízení při současném zachování kvality poskytovaných sociálních služeb.

Tématu jsme se, jak již bylo řečeno, věnovali i ve výroční zprávě za rok 2023:

A nelze nezmínit téma, kterému se budeme intenzivně věnovat po celý rok 2024 a poté během let následujících. V říjnu roku 2023 proběhla v zařízení č. 1, Barvířská 495 – Most, kontrola dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně ze strany Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Obdobné a historicky poprvé komplexní kontroly začaly probíhat po celé České republice po požáru u poskytovatele sociálních služeb ve Vejprtech. Na začátku prosince 2023 jsme obdrželi protokol o kontrole HZS ÚK, který na rozdíl od všech předešlých kontrol hasičů za celých 30 let činnosti MSSS definoval naprosto zásadní, závažné a komplexní nedostatky. O celé záležitosti byl průběžně informován zřizovatel. Protože obdobná zjištění zásadního charakteru zjistily i kontroly u dalších poskytovatelů sociálních služeb v České republice, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) připravila dotazníkové šetření s cílem vyvolat diskuzi o jednotném postupu při kontrolách hasičského záchranného sboru v sociálních službách.

Na základě podnětu, který vyplynul z jednání Prezidia APSS ČR, byla zřízena pracovní skupina. Ta řeší rozdílný přístup k humanizaci, deinstitucionalizaci a transformaci sociálních služeb a k předpisům protipožární ochrany. Pro představu přikládáme vybrané komentáře k pohledu na tuto problematiku jako celku od poskytovatelů sociálních služeb z České republiky

  • Stávající praxe pracovníků HZS při poslední kontrole našich domovů bude mít za důsledek, kromě finančního postihu, také to, že se z útulných interiérů stanou znovu „ústavy“, tj. prostory zcela absentující domácí charakter. Pracovníci HZS nereflektují protipožární opatření, která mnohé domovy dnes už mají - EPS ve všech prostorách, napojení na centrální pult ochrany (s dojezdem posádky HZS 3−4 minut), evakuační podložky v každém lůžku apod.
  • Minulé kontroly HZS neprobíhaly s vědomím „Vejprt“, byly tedy mnohde formální, při dílčích kolaudacích HZS nehleděl na souvislosti celých objektů, např. vznik CHÚC apod., požadavek na změnu PBŘ celého objektu, a nejen dotčené části. Při komunitních službách zatím nezohledňuje jejich povahu, protože DOZP je jednou DOZP, lhostejno zda ústav či komunitní forma poskytování. Je tu jistě prostor pro změnu tak, aby i HZS nemusel přehlížet vady legislativně nepřehlédnutelné, jinými slovy, aby i jim se částečně rozvázaly ruce.
  • Jako poskytovatelé sociálních služeb chápeme nutnost prevence, nicméně by nezaškodilo vložit do pravidel trochu lidskosti. U seniorů a také jiných cílových skupin v pobytovém zařízení je to jejich domov. Zákon o sociálních službách jasně mluví o zachování domácího prostředí a důstojnosti uživatelů služby. Vždyť jsou zaměstnanci v přímé péči pravidelně školeni a sami musí vědět, jakým způsobem mají zamezit problému nebo jak mají postupovat v případě vzniku požáru.
  • Předchozí kontroly ze strany HZS nebyly vedené ani vyhodnocené správně
  • Je tlak HZS na sestěhování podle mobility, není reálné přesouvat uživatele dle jejich zdravotního stavu MSSS v Mostě – p. o., dbá na bezpečnost všech uživatelů, zaměstnanců i dalších relevantních osob. Ale jsme pevně přesvědčení, že důraz na bezpečnost musí být vyvážen s důrazem na sociálno – vytváříme pro naše uživatele domov.